Tennissen en studeren in Amerika

Een ervaring die je leven voorgoed zal veranderen. Studeren op een universiteit in Amerika en in je favoriete sport blijven trainen. Dat kan met College Tennis USA. Voor meer informatie kun je bij Floris terecht.

Sander Jans over zijn tijd in Amerika

“Vanaf jongs af denk je, Amerika is best ver weg. En dat is het ook, maar aan de andere kant best dicht bij. Tot een paar jaar terug had ik er ook niet aan gedacht dat ik ooit naar Amerika zou gaan, laat staan om er te tennissen en te studeren.

Op mijn 16e was ik klaar met mijn middelbare school en ben ik gaan studeren op het Johan Cruijf College (Alfa-College) in Groningen. Daar ben ik drie jaar naar school geweest en toen k 19 jaar was behaalde ik mijn Sport en Coaching diploma. En toen? Dat wist ik niet precies. Wel wilde ik meer gaan tennissen, dus ik besloot een tussenjaar te nemen, meer te gaan trainen en ook zelf les te gaan geven. Voor ik er erg in had, was het tussenjaar voorbij en wist ik nog steeds niet goed wat de volgende stap zou zijn, totdat Amerika ter sprake kwam.”

“Ik kende al een aantal mensen die tennis en studie combineerden in Amerika, maar had altijd twijfels of het iets voor mij zou zijn. Een goede vriend van mij besloot wel naar Amerika te gaan en dit trok mij over de streep. Na een gesprek en wat telefoontjes heb ik uiteindelijk gekozen om toch te kijken of ik die kant op kon gaan. In voorbereiding op mijn vertrek moest ik een aantal testen doen, een video opnemen en had ik veel contact met coaches in Amerika die interesse in mij hadden.”

“Uiteindelijk kwam er een top 3 aan universiteiten uit en ben ik naar Amerika gevlogen om deze scholen te bezoeken. Dat alleen al was voo rmij een super mooie ervaring; ik had nog nooit gevlogen. Sterker nog, ik was nog nooit echt alleen naar het buitenland geweest. Eenmaal terug in Nederland was de keuze snel gemaakt.”

 

Waarom ben ik eigenlijk naar Amerika gegaan?
“De combinatie van sporten en studeren sprak mij heel erg aan. Hier in Nederland moet je vaak een keuze maken tussen één van de twee en dat is soms moeilijk. Als je aan het studeren bent is het lastig om daarbij nog full-time te trainen, plus dat de school er eigenlijk geen rekening mee houdt en je alles zelf moet regelen. Aan de andere kant, wanneer je full-time zou tennissen, zet je je 100% in op de sport, maar wat als je bijvoorbeeld langdurig geblesseerd raakt of de top niet bereikt? Je hebt dan niet iets om op terug te vallen. Zodoende sprak Amerika mij heel erg aan, en wat ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt!”

Hoe zien de dagen en weken er een beetje uit?
“Het verschilt best veel per week. Meestal ga je ‘s ochtends en/of ‘s avonds naar school en kun je ‘s middags trainen. Soms train je ook in de ochtend, voordat je naar school gaat. In mijn eerste jaar had ik elke ochtend college en op maandag avond. In de middagen stonden dan één tot twee  tennistrainingen gepland. Ook hadden we twee of drie keer per week fysieke training.”

“Buiten al het trainen om speelden we ook veel toernooien en wedstrijden tegen andere scholen. Dat was heel gaaf om mee te maken! Soms was je een hele week weg voor een toernooi in Florida of Arizona (onze school was in Kansas). Je ziet dan veel van het land en het is ook nog eens een super toffe ervaring om met je hele team op reis te zijn. Aan de andere kant moet je natuurlijk wel zorgen dat je bij blijft met je studie, want wanneer je cijfers niet voldoende zijn, bestaat de kans dat je niet kan spelen. Maar de school en de leraren willen je altijd helpen, dus zolang je je best doet voor zowel je studie als je tennis, dan komt het altijd goed.”

“Ik zou wel een heel boek kunnen schrijven over mijn tijd in Amerika, maar dan zijn we nog wel even bezig. Al met al is het een super mooie ervaring geweest waar ik veel van heb geleerd en met een heel goed gevoel op terug kan kijken.”

“Als je nog met onbeantwoorde vragen bent blijven zitten na het lezen van dit verhaal, dan kan je Floris altijd een berichtje sturen.

Groetjes Sander.”